Dejiny umenia 6 - Pijoan, José, 1880-1963 (Tatran, 1989)
V šiestom zväzku Pijoanových Dejín umenia sa čitateľ oboznámi s umením 16. storočia, obdobia, v ktorom dosiahla vrchol rozkvetu talianska renesancia. Šírením jej myšlienok sa otvára nová kapitola dejín umenia nielen v Taliansku, ale aj v celej Európe, a ako jej záverečná fáza vzniká manierizmus, charakteristické umelecké hnutie 16. storočia.