Dejiny umenia 6 - Pijoan, José, 1880-1963; Hollá, Soňa, 1920-1995 (Bratislava Tatran, 1989)
V šiestom zväzku Pijoanových Dejín umenia sa čitateľ oboznámi s umením 16. storočia, obdobia, v ktorom dosiahla vrchol rozkvetu talianska renesancia. Šírením jej myšlienok sa otvára nová kapitola dejín umenia nielen v Taliansku, ale aj v celej Európe, a ako jej záverečná fáza vzniká manierizmus, charakteristické umelecké hnutie 16. storočia.
Keywords: dejiny umenia; výtvarné umenie; architektúra; renesancia; maliarstvo; manierizmus; sochárstvo; architektúra; dejiny svetové; umenie svetové; Pijoan, José, celým m. Josef a Josep Pijoan Soteras (španielsky historik, architekt a básnik. Nar. 1880 Barcelona, Španielsko - 1963 Lausanne, Švajčiarsko); 16. stor; encyklopédie obrazové