Ladislav Čemický - Tilkovský, Vojtěch, 1902-1978 (Slovenský fond výtvarných umení, 1962)
Za najdôležitejšie a najautentickejšie obdobie umelcovej tvorby môžeme jednoznačne označiť roky pred druhou svetovou vojnou. Umeleckú generáciu, ktorá študovala v tridsiatych rokoch 20. storočia, poznačila bieda sprevádzajúca svetovú krízu a predzvesť druhej svetovej vojny.