Ešte neumieram (Not Dying) - Saroyan, William, 1908-1981; Vojtek, Juraj, 1936-; Grečner, Dušan, 1944-; Pokorná, Anna (Bratislava Slovenský spisovateľ, 2001)
Wiliam Saroyan patrí k tým americkým spisovateľom, ktorých tvorba bola žánrovo i druhovo veľmi pestrá. Viaceré jeho práce sú svojskou symbiózou dvoch či niekoľkých žánrov, čo možno povedať aj o tomto diele z roku 1963, v ktorom sa prepletajú prvky fiktívnej i vecnej literatúry. V tomto umne skomponovanom celku sa poviedky a eseje spájajú do originálneho viac-menej esejistického útvaru. Ide o akési účtovanie spisovateľa, ktorý ešte neumiera, ale je dosť starý, aby zhodnotil svoj život i tvorbu. Ako obyčajne, spisovateľ aj tentoraz chápe sám seba ako súčasť niečoho - rodiny, národa, spoločenstva a ľudstva - a z podobného pohľadu posudzuje aj vlastné dielo. Ešte neumieram sa číta ako každá Saroyanova próza: ľahko a dobre, hádam aj preto, že v ňom nechýba autorov typický humor, nadhľad a príslovečná ľudskosť.
Keywords: príbehy autorské; autobiografické príbehy; Saroyan, William (americký spisovateľ, dramatik, syn arménskych imigrantov. * 31.08.1908 Fresno, Kalifornia, USA - ć 18.05.1981 Fresno, Kalifornia, USA); spoločenské príbehy; biografie; próza; Grečner, Dušan (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, autor poštových známok, žiaka Albína Brunovského. Nar. 21.08.1944 Skalica, Slovensko -); americká literatúra - texty