Kameň a váhy (O Fiel e a Pedra) - Lins, Osman, 1924-1978; Franek, Ladislav, 1947- (Bratislava Tatran, 1986)
S neobyčajnou psychologickou hĺbkou vykresľuje zložitý zápas človeka o prežitie v nepriateľskom prostredí. Dejová zápletka sa sústreďuje na konflikt medzi dobrom a zlom. Stavia proti sebe skromného obchodníka a poľnohospodára Bernarda a bezohľadne chamtivého zemepána Nestora, ktorý sa spolieha na svojich zabijakov, zradných a nepevných, no závislých od vôle silnejšieho...
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; próza; portugalská literatúra - texty; Lins, Osman (bol brazílsky románopisec a spisovateľ novely. Je považovaný za jeden z hlavných inovátorov brazílskej literatúry v polovici 20. storočia. * 05.07.1924 Vitória de Santo Antao, Pernambuco, Brazília - 08.07.1978 Sao Paulo, Brazília)