Kongo : (Congo) - Crichton, Michael, 1942-2008 (Spoločnosť priateľov krásnych kníh, 1996)
V hlbokom africkom dažďovom pralese, v susedstve ruín legendárneho Strateného mesta Zinj, je za niekoľko minút brutálne povraždená výprava ôsmych amerických geológov. Obraz spustošeného tábora doputuje desaťtitisíce kilometrov ku Karen Rossovej, ktorá má projekt na starosť. Videokazeta ukazuje strhnuté stany, vybavenie rozhádzané v blate vedľa mŕtvych tiel a v tejto skaze jediný pohyb ľ rozmazaný temný tieň postavy. V San Franciscu vykonáva Peter Elliot, primatológ, pokusy s Amy, nevšednou gorilou, ktorá ovláda už 620 posunkových znakov a rada svojimi prstami kreslí. Jej chovanie sa však poslednou dobou stáva náladovým. A jej obrázky s veľkou presnosťou pripomínajú stránky z portugalskej knihy z roku 1642 popisujúcu staroveké Stratené mesto. A tak sa Amy stáva súčasťou novej expedície do Konga, ktorá tu vstúpi do tajného sveta, z ktorého cestou von je asi len strašná smrť.