Rok na vsi 1. diel: Kronika moravské dědiny - Mrštík, Alois, 1861-1925; Mrštík, Vilém, 1863-1912 (Československý spisovatel, 1986)
Klasické dílo české prózy z prostředí slovácké vesnice, které poprvé vyšlo v letech 1903 ľ 1904. Zachycuje zvyky a reálie jihomoravského venkova a mentalitu jeho obyvatel na konci 19. století, ale také rozklad tradičního venkovského společenství a konzervativních hodnot. Vyprávění se odehrává v cyklu přírodního roku počínajícího setbou a vrcholícího sklizní.