Rok na vsi 1. diel: Kronika moravské dědiny - Mrštík, Alois, 1861-1925; Mrštík, Vilém, 1863-1912; Sedláček, Vojtěch, 1892-1973 (Praha Československý spisovatel, 1986)
Klasické dílo české prózy z prostředí slovácké vesnice, které poprvé vyšlo v letech 1903 ľ 1904. Zachycuje zvyky a reálie jihomoravského venkova a mentalitu jeho obyvatel na konci 19. století, ale také rozklad tradičního venkovského společenství a konzervativních hodnot. Vyprávění se odehrává v cyklu přírodního roku počínajícího setbou a vrcholícího sklizní.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; Morava (Česko); dedinské prostredie; juhomoravská dedina; Morava (Česko); próza; česká literatúra - texty; Mrštík, Alois (český prozaik a dramatik, autor vidiecke prózy, učiteľ. Jeho brat Vilém Mrštík bol tiež spisovateľ. Nar. 14.10.1861 Jimramov, Česko - 24.02.1925 v Brne, Česko); Mrštík, Vilém (bol český spisovateľ, dramatik, prekladateľ a literárny kritik. Nar. 14.05.1863 Jimramov, Česko - 02.03.1912 Divákov, u obce Hustopeče, Česko); Sedláček, Vojtěch (bol významný český maliar najmä krajiny východných Čiech. Nar. 09.09.1892 Libčany, Česko - 03.02.1973 Praha, Česko)