Základy demokratických volebných systémov - Petöcz, Kálmán, 1961- (Rozhľady - Inštitút pre verejné otázky, 1997)
Túto knihu je možné považovať za sprievodcu základnými princípmi slobodných volieb tak, ako sú praktizované v západných demokraciách. "Základy demokratických volebných systémov" je rozsiahla publikácia zameraná predovšetkým na teoretickú analýzu volebného systému všeobecne, ale aj na jeho špecifiká pre slovenskú realitu. Autor sa venuje historickému vývinu demokratického volebného práva, princípom fungovania volebného systému, volebným pravidlám a politickej kultúre, typológii volebných systémov a mnohým iným témam, ktoré úzko súvisia s touto problematikou. Špeciálna pozornosť je venovaná samotnému procesu výberu a voľby. Teoretická časť je doplnená aj o prípadové štúdie fungovania volebných systémov vo vybraných krajinách západnej Európy (Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko) a v Maďarsku. Táto knižka ako odbornej tak aj laickej verejnosti ponúka možnosť oboznámiť sa s rôznymi modelmi volebných systémov a volebných skúsenosti z viacerých štátov.