Prekliati králi 1. diel: Železný kráľ : (Les Rois Maudits: Le Roi de Fer) - Druon, Maurice, 1918-2009 (Retro, 1982)
Na širokom plátne s bohatým historickým podkladom zachytil autor búrlivé storočie francúzskeho stredoveku, počínajúc obdobím vlády Filipa IV, zvaného Železný kráľ, mocného panovníka, ktorý upevnil štát, rozšíril jeho územie i počet svojich poddaných a zabezpečil Francúzsku vplyv v celej vtedajšej západnej Európe. Jeho panovanie je poznačené rozsiahlym procesom s tepmlármi a upálením ich veľmajstra i jeho spoločníkov, ako aj ďalším súdom, rýchlym a krátkym, no s ďalekosiahlymi následkami: postihol kráľove nevesty obvinené z nevery a vniesol tým zmätok do dedičstva kráľovskej koruny. Spor o trón vyvolával nové a čoraz hlbšie drámy, ktoré zachycuje autor v nasledujúcich zväzkoch cyklu.