Prekliati králi II.: Zahrdúsená kráľovná : (Les rois maudits: La reine étranlée) - Druon, Maurice, 1918-2009 (Retro, 1983)
Po smrti Železného kráľa preberá žezlo jeho syn Ľudovít X. Jeho manželka Margaréta si odpykáva trest za neveru na hrade Gaillard spolu so svojou švagrinou, odsúdenou za rovnaký prečin. V tejto prísne stráženej hradnej pevnosti majú podľa rozsudku, ktorý nad nimi vyniesol kráľ, stráviť zvyšok svojich dní. Zvesť o kráľovej smrti vzkriesi v jeho nevestách iskru nádeje, pre Margarétu však navždy vyhasne, ako aj jej život, násilne pretrhnutý vraždiacou rukou, ktorá je len predĺženým nástrojom hustej spleti intríg, prameniacich v rivalite mocných a túžbe vládnuť. V neistých rukách Ľudovítových sa rozdrobuje všetko, čo jeho otec svojou mocnou rukou nielen získal, ale vedel aj udržať...