Čierna nedeľa (Black Sunday) - Harris, Thomas, 1940-; Janák, Dušan, 1940-; Štuková, Ľubica; Samcová, Jarmila, 1939- (Bratislava Tatran, 1993)
Michael Lander je od detstva očarený obrazom striebristej vzducholode, nečujne sa vznášajúcej nad krajinou. Lietanie sa mu stane osudom a opojenie z odpútania sa od zemskej príťažlivosti ho zbaví pocitu, že ho ľudské spoločenstvo neprijíma. Letecké povolanie ho robí šťastným a v živote sa mu darí do chvíle, keď vo Vietname zostrelia jeho vrtuľník. Lander sa dostane do zajatia. Čitateľ sa stáva svedkom strhujúceho deja vo chvíli, keď sa Michael Lander chystá pomstiť celému svetu a najmä americkej vojenskej mašinérii za krivdy, ktorých sa na ňom dopustili. Spojí sa s teroristami z organizácie Čierny september, zostrojí bombu a chce ju pomocou vzducholode zvrhnúť na futbalový štadión, keď budú zápas sledovať desaťtisíce divákov spolu s americkým prezidentom.
Keywords: romány autorské; psychologické romány; Harris, Thomas (americký autor a scenárista , najlepšie známy pre sériu napäťové románov o jeho najslávnejšie postava, Hannibal Lecter . Všetky jeho práce boli sfilmované. Nar. 11.04.1940 Jackson, Tennessee, Spojené štáty americké -); špionážne romány; mafia; thrillery; letecké prostredie; sfilmované romány; próza; americká literatúra - texty