Timur a jeho družina - Gajdar, Arkadij Petrovič, 1904-1941 (Klub mladých čitateľov, 1961)
Známe chlapčenské poviedky ruského autora - príbehy Timura a jeho priateľov sa odohrávajú za vojny. Dve chlapčenské partie - Timurova a Kvakinova, medzi sebou vedú boj o prvenstvo. Timurova skupina pomáha tajne rodinám, ktorých muži sú na fronte alebo padli vo vojne. Nosia im drevo, vodu. Proti nim stojí Kvakinova družina, ktorá bez ohľadu na vojenské zásluhy kradne vo všetkých záhradách jablká a robí ďalšie škody. Po ultimáte, ktoré Kvakinovci nevyužijú, dôjde k boju a samozrejme Timurova družina vyhrá.