R.V.S - Gajdar, Arkadij Petrovič, 1904-1941 (Klub mladých čitateľov, 1958)
Sú to príbehy o smelých chlapcoch - Dimkovi a Galganovi, ktorí chceli utiecť do sveta a namiesto toho zachránili vojaka pred záhubou. Sú aj o deťoch hraničiarov a napokon o deťoch, čo sa plietli delostrelcom do remesla.