Z hlbokej vášne: Príbehy inšpektora Wexforda (A guilty thing surprised) - Rendell, Ruth, 1930-2015; Kot, Jozef, 1936-; Grečner, Dušan, 1944- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 2001)
Quentin a Elizabeth Nightingalovci, obyvatelia šľachtického sídla, sú harmonická dvojica. Ak sa manželia zhovárajú iba o počasí, nemajú deti a už to medzi nimi neiskrí ako kedysi, načo by sa hádali? Ktosi však mal dôvod pohádať sa so zrelou, démonicky príťažlivou Elizabeth. Ktosi, čo s ňou trávil večer v lese neďaleko panstva. Ktosi, kto ju ľúbil alebo nenávidel natoľko, že ju ubil na smrť.
Citlivý nos inšpektora Wexforda hneď zavetrí, že pod hladinou manželského života sa skrývajú spodné prúdy, o ktorých nemal nikto ani potuchy. Pri vyšetrovaní sa, bohužiaľ, môže zachytiť len o knihu jedného z podozrivých, ktorých stále ubúda.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; detektívne romány; kriminálne romány; Rendell, Ruth, vl.m. Ruth Barbara Rendell, barónka Rendell Babergh (anglická spisovateľka detektívných románov, psychologických thrillerov, 17.02.1930 Južnej Woodford, Londýn -); Kot, Jozef (slovenský prekladateľ, pedagóg, vydavateľ, 01.09.1936 Bratislava -); próza; anglická literatúra - texty