Chrám Matky božej v Paríži 1 : (Notre-Dame de Paris) - Hugo, Victor, 1802-1885 (Čítanie študujúcej mládeže, 1978)
Slávny román Victora Huga sa odohráva v stredovekom Paríži v dobe vlády francúzskeho kráľa Ľudovíta XI. Dominantou je parížska katedrála Notre Dame, s ktorou sú spojené životné osudy hlavných postáv, hrbatého zvonára Quasimoda, cigánskej tanečnice Esmeraldy a kňaza Frolla. Román Chrám Matky Božej v Paríži je strhujúcim príbehom vášne, lásky a nenávisti, pretkaný množstvom prekvapivých rozuzlení a udržiava čitateľa v napätí až do samotného záveru.