Chrám Matky božej v Paríži 1 (Notre-Dame de Paris) - Hugo, Victor, 1802-1885; Bartko, Michal, 1923-2008; Mrlian, Ondrej, 1921-1973; Rostoka, Vladislav, 1948-; Mrlianová, Zuzana; Wursterová, Alica, 1949-; Ľudovít XI., 1423-1483 (Bratislava Tatran, 1978)
Slávny román Victora Huga sa odohráva v stredovekom Paríži v dobe vlády francúzskeho kráľa Ľudovíta XI. Dominantou je parížska katedrála Notre Dame, s ktorou sú spojené životné osudy hlavných postáv, hrbatého zvonára Quasimoda, cigánskej tanečnice Esmeraldy a kňaza Frolla. Román Chrám Matky Božej v Paríži je strhujúcim príbehom vášne, lásky a nenávisti, pretkaný množstvom prekvapivých rozuzlení a udržiava čitateľa v napätí až do samotného záveru.
Keywords: romány autorské; historické romány; 15. stor; Hugo, Victor (francúzsky básnik, prozaik, dramatik, románopisec, politik a jeden z najvýznamnejších predstaviteľov francúzskeho romantizmu, 26.02.1802 Besançon - 22.05.1885 Paríž); spoločenské romány; romány o láske; autobiografické romány; sfilmované romány; próza; francúzska literatúra - texty; Paríž (Francúzsko); Ľudovít XI. (bol kráľ Francúzska od roku 1461. Ľudovít sa narodil v Bourges ako syn kráľa Karola VII. z dynastie Valois a Márie z Anjou. Svojho otca nenávidel a snažil sa ho niekoľkokrát zosadiť. * 03.07.1423 Bourges, Francúzsko - 30.08.1483 Cháteau de Plessis-lez-Tours, Francúzsko); Paríž (Francúzsko)