Príbehy z Dekameronu : (Dekameron) - Boccaccio, Giovanni, 1313-1375 (Klasické príbehy, 2001)
S veľkou dávkou šarmu, vtipu aj dojemnosti napísané novely zaujmú v každom čase, pretože v nich iskrí život naplno. Zavedú nás do obdobia, keď Florenciu pustošil mor a mnohí obyvatelia opúšťali mesto. V jednej z vidieckych viliek sa tak poschádza veselá spoločnosť desiatich mladých ľudí, ktorí si po desať dní rozprávajú príbehy o zaľúbených, mníchoch, kniežatách, ale aj o figliaroch a hlupákoch.