Súmrak 1: Twilight sága : (Twilight) - Meyer, Stephenie: 1973- (Tatran, 2008)
Súmrak od autorky Stephenie Meyerovej bol búrlivo prijatý hneď po vydaní a pritiahol obrovské masy nadšených čitateľov. Hoci je román určený mladšej vekovej kategórii, mnohé čitateľky priznávajú, že román putoval z ruky do ruky, až skončil u babičky. Publishers Weekly označil román za najlepšiu knihu roka, v New York Times získala ocenenie Editor┤s Choice a na najväčšom internetovom obchode Amazon.com bola hodnotená ako najlepšia kniha desaťročia.