Komu zvonia do hrobu (For Whom the Bell Tolls) - Hemingway, Ernest, 1899-1961; Bednár, Alfonz, 1914-1989; Grečner, Dušan, 1944- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 2001)
Najdlhší Hemingwayov román Komu zvonia do hrobu (1940) je kronikou troch dní života amerického lektora španielčiny Roberta Jordana. Ten prichádza v období občianskej vojny do Španielska ako dobrovoľník bojovať po boku republikánov proti Francovmu nacionalistickému režimu. Neďaleko Segovie sa pripojí k partizánskej jednotke, ktorá mu pomáha vyhodiť do vzduchu most, čo má zabrániť postupu nepriateľských jednotiek. Robert splní svoju úlohu, hoci sa presvedčí o jej nezmyselnosti. Chápe však nevyhnutnosť disciplíny, a preto sa podriadi vyššiemu cieľu. Medzi partizánmi spozná mladú sirotu Mariu. Romantický vzťah, ktorý medzi ňou a Robertom vznikne, bol jednou z príčin veľkého čitateľského úspechu tohto Hemingwayovho románu a zároveň sa stal aj hlavným motívom rovnomenného filmu, ktorý v roku 1943 nakrútil americký režisér Sam Wood s Garym Cooprom a Ingrid Bergmanovou v hlavných úlohách.
Keywords: romány autorské; vojnové romány; vojny občianske; Španielsko; spoločenské romány; Hemingway, Ernest (americký spisovateľ, nositeľ Nomelovej ceny 1954 a Pulitzerovej ceny 1953, je považovaný za spisovateľa Stratnej generácie a autor amerického realizmu, 21.7.1899 Oak Oark, štát Illinois - 2.7.1961 Ketchum, štát Idaho); próza; Bednár, Alfonz (slovenský prozaik, scémárista a prekladateľ, 19.10.1914 Rožňová Neporadza, dnes Neporadza - 9.11.1989 Bratislava); americká literatúra - texty; Španielsko; Grečner, Dušan (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, autor poštových známok, žiaka Albína Brunovského. Nar. 21.08.1944 Skalica, Slovensko -)