Neživá príroda: Geografická encyklopédia - Čeman, Róbert; Ondrejka, Kliment, 1929-2011; Lacika, Ján, 1956- (Rekordy Európy, 2001)
Obsahom tejto populárnonáučnej publikácie sú extrémne javy neživej prírody Európy. Európa má vzhľadom na zložitú geologickú stavbu, s ňou súvisiaci pestrý reliéf a rozloženie v rámci klimatických oblastí veľmi pestrú, zaujímavú a svojráznu krajinu. Čitateľ sa tu v jednotlivých textoch a tabuľkách doplnených mapami a fotografiami dozvie množstvo geografických údajov o všetkom najzaujímavejšom z európskej prírody. Obsahom knihy sú moria,zálivy, fjordy, prielivy, rieky,vodopády,jazerá, gejzíry, ľadovce, ostrovy, súostrovia, polostrovy, nížiny a pohoria, vrchy, sopky, doliny, jaskyne a priepasti, bizarné skalné útvary, extrémne klímy, prírodné pamiatky zaradené do zoznamu UNESCO.