Samoľúby vojvoda (Sylvester or The Wicked Uncle) - Heyer, Georgette: 1902-1974 1902-1974; Takáčová, Libuša; Fabianová, Viera (Bratislava Ikar, 2008)
Dvadsaťosemročný sveták, Silvester Rayne, vojvoda zo Salfordu, sa po mnohých skúsenostiach so ženami rozhodne oženiť. Na svoju nastávajúcu má vlastné, najvyššie kritériá: krása, oddanosť, dobrá výchova a uhladené správanie. Vzájomná láska a porozumenie však medzi ne nepatria.
Phoebe Marlowová je pravý opak obrazu, aký si vojvoda o vyvolenej vytvoril. Chudá, nenápadná, prostroreká žena miluje kone a navyše má výbušnú povahu. O ich manželstve rozhodli rodičia už pri narodení...
Jedno z najúspešnejších diel Georgette Heyerovej, kráľovnej viktoriánskej romance, si svoju popularitu získalo vďaka príslovečnému slovnému humoru a neuveriteľnej znalosti dobových reálií.
Keywords: romány autorské; historické romány; spoločenské romány; próza; Heyer, Georgette (anglická spisovateľka historických a detektívných románov. Nar. 16.08.1902 Wimbledon, Londýn, Anglicko - 04.07.1974 Londýn, Anglicko); anglická literatúra - texty