Od lesov kráľovských k lesom štátnym - Miľanová, Ľubica; Józsová, Viktória (Lesnícke a drevárske múzeum, 2003)
Dielo populárnou formou približuje históriu lesov na území Slovenska. Sústreďuje sa pritom hlavne na zmeny v spravovaní lesov, vlastníckych pomeroch a postupne sa vyvíjajúcom organizovaní lesného hospodárenia. Je členené na tri základné kapitoly: Kráľovské lesy, Komorské lesy a Štátne lesy. Prvá kapitola prezentuje 11. až 16. storočie vo vývoji lesníctva. Toto obdobie je charakteristické najmä mohutným rozvojom baníctva a hutníctva a z toho vyplývajúce rozsiahle vyrubovanie lesov. Druhá, o niečo rozsiahlejšia kapitola, približuje obdobie od 16. do polovice 19. storočia. Okrem iného prináša tiež informácie o prvých opatreniach na ochranu lesov a s tým súvisiacou reguláciou stúpajúcej spotreby dreva v baníctve. Najväčšiu pozornosť autorky venovali tretej kapitole, ktorá sa zaoberá obdobím od polovice 19. storočia až po súčasnosť. Zamerali sa hlavne na dejiny správy, organizácie a riadenia štátnych lesov. Rozsiahlymi okruhmi jednotlivých hospodárskych činností sa zaoberali len okrajovo.