Sackettovci: Muži zákona (The Sacketts) - L'Amour, Louis, 1908-1988; Kořínek, Otakar, 1946-; Grečner, Dušan, 1944- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 2002)
Ďalší zo série príbehov sa odohráva v mexickom pohraničí, kde v púšťach a strmých kaňonoch striehnu divé zvery, piesočné búrky a ľstiví Apači. Najväčšie nebezpečenstvo sa však skrýva v ospalom mestečku Tucsone (presne v tom, kde Sam Hawkens prekabátil dlhého Buttlera v úvodnej scéne Petrolejového princa). Hrdo kráča po ulici, pohadzuje vlasmi farby ľanu a za hladkým, sviežim čelom skrýva temné myšlienky...
Laura Sackettová, bývalá manželka Tellovho brata Orrina, nenávidí každého, kto nosí toto meno. Rozchod s Orrinom zranil jej samoľúbosť ľ a urazená žena je zákernejšia ako štrkáč. Laura nahovorí Tellovi, že Apači jej uniesli syna. Srdce Tella Sacketta však nezmäkne ani pre Laurine slzy. Na nebezpečnú výpravu sa vydá predovšetkým v mene súdržnosti sackettovskej famílie. Tell sa úspešne vyhne ľúbostnému ošiaľu a určité veci sú mu hneď od začiatku čudné. Povinnosť je povinnosť a chlap musí dôjsť až do cieľa. Tell je taký priamočiary, že ani mu nezíde na um, že by sa niekto mohol dopustiť intríg. Napriek zákerným krokom protivníka vždy ponúka jednoznačné rozhodnutia.
Príbeh o zákernej zvodkyni a víťaziacom hrdinovi, ktorý vedel rozkázať svojej duši i telu, siaha až do raných čias rytierskych románov, v ktorých nevinný prekonáva prekážky svojou čistotou. Tell je rozprávačom, čo vždy hrá s odkrytými kartami. V porovnaní s predchádzajúcimi časťami cyklu Tell ako personálny rozprávač miestami ustupuje autorskému rozprávačovi ľ ktorý však odkrýva karty takým spôsobom, že to príbehu vonkoncom neprospieva. Vieme veľa, vieme viac než Tell. Podvádzame ho ľ presne ako Laura ľ a tak sme v konečnom dôsledku podvedení o čaro objavovania pointy.
Keywords: romány autorské; historické romány; dobrodružné romány; L'Amour, Louis, celým m. Louis L'Amour Dearborn (americký spisovateľ literatúry faktu, sci-fi románov a historických románov. Nar. 22.03.1908 Jamestown, Severná Dakota - 10.06.1988 Los Angeles, Kalifornia); westerny; próza; americká literatúra - texty; Grečner, Dušan (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, autor poštových známok, žiaka Albína Brunovského. Nar. 21.08.1944 Skalica, Slovensko -)