Operácia Hádes - Ludlum, Robert, 1927-2001; Lynds, Gayle, 1950-; Herman, Hviezdoslav, 1951- (Bratislava Ikar, 2002)
Vojenský mikrobiológ podplukovník doktor Jonathan Smith prežíva niekoľko nečakaných šokov. Nielenže sa ho ktosi opakovane pokúša zabiť, navyše aj zistí, že jeho snúbenica Sophia Russellová sa stala obeťou neznámeho smrtonosného vírusu, ktorý sa z ničoho nič zjavil na troch rozličných, geograficky dosť vzdialených miestach Spojených štátov. Keď Smith zistí, že Sophiu infikovali pomocou injekčnej striekačky, a teda ide o úkladnú vraždu, je odhodlaný za každú cenu odhaliť páchateľa a jeho motív. Doktor Smith čoskoro zistí, že všade, kam sa pri svojom vyšetrovaní pohne, naráža na múr byrokratických prekážok. Keď sa mu napokon podarí presvedčiť generála Kielburgera, že doktorku Russellovú zavraždili a niekto sa pokúša rozšíriť v celej krajine smrtiacu epidémiu, dosiahne len to, že Kielburga takisto zavraždia a v očiach polície aj FBI sa stáva hlavným podozrivým. Smith si uvedomí, že ide o sprisahanie, do ktorého sú zrejme zapletení aj ľudia na vysokých vládnych miestach. Jedinú šancu na svoju rehabilitá
ciu a na zmarenie šialeného plánu získa až vtedy, ak sa mu podarí dostať k jednoznačným dôkazovým materiálom o účasti konkrétnych osôb na tomto neuveriteľnom komplote. Keďže má za sebou niekoľko rokov strávených vo vojenskej spravodajskej službe, vytvorí si okolo seba sieť sprisahancov, ktorá pracuje v utajení, pretože ju neustále ohrozuje skupina zabijakov pracujúcich pre Viktora Tremonta, riaditeľa nadnárodného farmaceutického koncernu Blanchard. Medzitým na celom svete prepukajú epidémie novej zákernej choroby so stopercentnou úmrtnosťou. V tejto situácii prichádza Victor Tremont s oznámením, že jeho firma šťastnou náhodou vyvinula úspešný protiliek. Pre doktora Smitha nastáva okamih, aby zhromaždil dôkazy o pôvode choroby a oboznámil svet s jej hrôzostrašným pozadím...
Keywords: romány autorské; kriminálne romány; vírusy; Ludlum, Robert (americký spisovateľ špionážnych románov. * 25.05.1927 New York - ć 12.03.2001 Naples, Florida); epidémie; špionážne romány; thrillery; lekárske prostredie; próza; americká literatúra - texty