Prečo Nemci prehrávali vojny: Mýtus o nemeckej vojenskej prevahe (Why the Germans Lose at War) - Macksey, Kenneth, 1923-2005; Draškaba, Peter, 1945-; Draškabová, Ema; Linzbothová-Krupová, Elena, 1939- (Bratislava Perfekt, 2003)
Nemecké ozbrojené sily utrpeli v 20. storočí až dvakrát zdrvujúcu porážku. Kenneth Macksey hľadá vo svojej knihe príčiny kolosálnych vojenských neúspechov. Bola to otázka osudu a šťastia vo vojne alebo nevyhnutný výsledok špecifického systému a chýb zo strany vodcov a politikov?
Územie, ktoré patrilo nemeckému národu, len v malej miere chránili prirodzené hranice. Preto Nemci museli neustále bojovať, aby prežili, a preto si osvojili také útočné a militantné postoje, ktoré ich viedli k dvom svetovým vojnám. Veľkou výhodou nemeckého národa bolo, že mali vynikajúcich generálov a vojenských mysliteľov, usilovali sa o maximálny rozvoj vojenských síl a ich vojaci prejavovali obrovské majstrovstvo a húževnatosť v boji. Proti tomu všetkému však stála krátkozraká vojnová politika, tendencia podceňovať nepriateľa, viera vo vlastnú propagandu a napokon aj spolitizovanie vojenských špičiek. Tieto a mnohé ďalšie faktory viedli Nemecko od úspechov a snov o svetovláde v devätnástom storočí k definitívnej porážke v dvadsiatom storočí.
Keywords: dejiny vojnové; svetové vojny; druhá svetová vojna; r. 1939-1945; Macksey, Kenneth, celým m. John Kenneth Macksey (britský spisovateľ a historik, ktorý sa špecializuje na vojenskú históriu a vojenskú biografiu , najmä druhej svetovej vojny. Nar. 01.07.1923 - 30.11.2005); Nemecko; vodcovia nacistickí; vojenské neúspechy; faktografická literatúra; Nemecko