Tvorcovia svetových dejín: Od Francúzskej revolúcie po začiatok 20. storočia. Od r. 1789 po r. 1914 - Bérenger-Badelová, Agnés; Badel, Christophe; Cabanes, Bruno; Valachovič, Jozef; Szabóová, Zuzana; Sadloňová, Zora, 1954-; Minárik, Marian, 1939-; kolektív prekladateľov; Sieyes, Emmanuel Joseph, 1748-1836; Gouges, Olympia de, 1748-1793; Danton, Georges, 1759-1794; Marat, Jean-Paul, 1743-1793; et al. (Bratislava Mladé letá, 2003)
Koncepcia tejto série je nezvyčajná. Stredobodom záujmu autorov je osud jednotlivcov, ktorí veľké historické zvraty neprečkali v anonymite, ale práve naopak, stali sa hlavnými účinkujúcimi na pomyslenom javisku dejín.
Druhý diel série zobrazuje 100 výnimočných osudov od Izabely Kastískej po Mirabeaua. Autori mapujú toto obdobie dejín prostredníctvom životopisov cisárov, sultánov a cárov, odvážnych moreplavcov, slávnych umelcov, mocných predstaviteľov cirkvi, filozofov, vedcov a revolucionárov.
Register.
Keywords: dejiny svetové; francúzska revolúcia; r. 1789-1794; 20. stor; osobnosti významné; osobnosti historické; biografie; životopisy