Spoza zamatových opôn - Richter, Milan, 1948- (Slovenský spisovateľ, 1997)
Básnik sa vo svojej novej knihe retrospektívne vracia nielen k svojej osobnej skúsenosti z posledných rokov, ale aj k tragickým osudom svojich blízkych z čias vojny, ktoré v mnohom určili aj jeho pohľad na svet.