Spoza zamatových opôn - Richter, Milan, 1948-; Fila, Rudolf, 1932-2015; Prokešová, Viera, 1957-2008 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1997)
Básnik sa vo svojej novej knihe retrospektívne vracia nielen k svojej osobnej skúsenosti z posledných rokov, ale aj k tragickým osudom svojich blízkych z čias vojny, ktoré v mnohom určili aj jeho pohľad na svet.
Keywords: básne autorské; reflexívne básne; sugestívne básne; poézia; Richter, Milan (slovenský básnik, dramatik, prekladateľ, publicista a knižný vydavateľ (MilaniuM), 25.07.1948 Bratislava -); slovenská literatúra - texty; Fila, Rudolf (bol významný český maliar, grafik, ilustrátor, esejista. Významný predstaviteľ slovenského umenia druhej polovice 20. storočia, ktorý svojou umeleckou a pedagogickou činnosťou ovplyvnil jeho vývoj. * 19.07.1932 v Přibrami na Morave, dnes Česko - 11.02.2015 Bratislava, Slovensko)