Smutná nahá jazdkyňa : (Pictures of the gone world) - Ferlinghetti, Lawrence, 1919- (Slovenský spisovateľ, 2002)
Smutná nahá jazdkyňa predstavuje výber básní z troch prvých zbierok Lawrencea Ferlingettiho. Sám dáva výberu ucelenú estetickú podobu. Zaradil doň typické básne podľa svojho vkusu a hodnotového kľúča, necháva v nich vyniknúť myšlienkovej novosti a umeleckému prínosu. Predovšetkým mu ide o ich emotívne zapôsobenie na čitateľa, respektíve poslucháča. Zaberajú široký diapazón myšlienok, vnemov, motívov a obrazov. V zornom poli lyrika vystupujú erotické vášne, láska, tvorivá potencia človeka, historické momenty i paradoxy prítomnej spoločenskej situácie.