Veža bláznov 1 (Narrenturm) - Sapkowski, Andrzej: 1948-; Chmel, Karol: 1953- (Slovart Bratislava, 2003)
Koniec sveta v Roku Pána 1420 nenastal. Nenastali Dni Trestu a Pomsty, čo majú predchádzať príchodu Božieho Kráľovstva. I keď uplynulo tisíc rokov, nebol zo svojho väzenia prepustený satan, nevyšiel von, aby zmámil národy zo štyroch kútov Zeme. Nezahynuli všetci hriešnici sveta a protivníci Boha ľ ani ohňom, ani mečom, nezničil ich hlad ani krupobitie, tesáky šeliem, jed škorpiónov ani hadí jed. Svet nezahynul a nezhorel. Prinajmenšom nie celý. Ale veselo bolo aj tak.
Najmä Reinmarovi z Bielawy. Aspoň do chvíle, kým nevylomia dvere do komnaty lásky, v ktorej si Reinmar užíva, bratia podvádzaného manžela. Na úteku pred pomstychtivými príbuznými strháva na seba pozornosť Inkvizície i zločincov, tajomných síl i krásnych žien; pomáha mu ich náklonnosť aj priazeň priateľov, prenasleduje ho zákernosť svetskej i cirkevnej moci.
Plasticky zachytená dobová atmosféra, vriaci kotol husitských búrok a križiackych trestných výprav, krajina osvetľovaná inkvizičnými ohňami, temnota s prvými zábleskami osvietených myslí, viera, heréza i mágia ľ to všetko tvorí rámec príbehu, ktorý mnohými alúziami presahuje do žeravej súčasnosti.
Okrem Veže bláznov ohlásil Andrzej Sapkowski dva nasledujúce diely z plánovanej trilógie.
Trilógia: Veža bláznov 1., Boží bojovníci 2., Svetlo večné 3.
Keywords: romány autorské; historické romány; husitské obdobie; Sapkowski, Andrzej (poľský spisovateľ, považovaný za jedného z najlepších autorov slovanskej fantasy. Je veľmi populárny nielen v rodnom Poľsku, ale aj v Českej republike, Slovensku, Rusku, Nemecku, v Portugalsku, Francúzsku, Švajčiarsku a obrovskú popularitu si vydobyl v Španielsku. * 21.06.1948 Lodž, Poľsko -); Chmel, Karol (slovenský redaktor, básnik, prekladateľ. * 06.10.1953 Zvolen, Slovensko -); fantazijné romány; sci-fi; próza; poľská literatúra - texty