Steblo trávy : (A blade of grass) - DeSoto, Lewis (Ikar, 2004)
Dej románu Steblo trávy sa odohráva na hraniciach medzi Juhoafrickou republikou a nemenovanou susediacou krajinou a skúma osobné a politické rozmery apartheidu. Mladomanželia Ben a Märit sa nasťahujú do svojej novej farmy v malej búrskej komunite. V tejto rajskej usadlosti, kde dni plynú pokojne, sa udržiavajú staré tradície: Ben a Märit riadia farmu a ich čierni robotníci pracujú na poliach a starajú sa o dobytok. Pokojný život komunity však naruší násilie partizánskych bojovníkov a staré usporiadanie sa naruší. Vystrašená a zmätená Märit sa obráti na jedinú osobu, ktorá jej ponúkne priateľstvo ľ na svoju slúžku Tembi. Keď sa Märit tvrdošijne a napriek všetkým radám rozhodne, že bude viesť farmu len s Tembinou pomocou, obe ženy sa vrhnú do neľahkého boja o prežitie ľ nielen s prírodou, so spoločnosťou, ale aj do boja každého s každým. Ako dej ústi ku katastrofálnemu záveru, odvíja sa pred očami čitateľa príbeh, ktorý je desivý a zároveň plný nádeje, poskytuje zasvätený pohľad na to, čo znamená byť čierny a b