Uteky z tiesne: V tvôni dvoch totalít - Kružliak, Imrich, 1914- (Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2003)
Autor strávil podstatnú časť života v exile, najmä v Nemecku, Rakúsku a v USA. Roku 1989, hneď po rozpade komunistickej moci, vrátil sa do Bratislavy. V knihe Úteky z tiesne spomína na metódy brutálneho politického vyšetrovania, ktoré ho vyhnali z vlasti: "Nebyť toho, nikdy by som nebol opustil Slovensko". V exile pracoval v Bielej légii, v Slobodnej Európe, vo Svetovom kongrese Slovákov, bol spoluzakladateľom a dvadsať rokov šéfredaktorom slovenského exilového časopisu Horizont v Mníchove. Vydal knihy esejí, zborníkov, prekladov básní politického odmäku. V uvedenej knihe teda píše dejiny individualizované, píše o tom, čo najlepšie ovláda, čo videl, poznal aj odtrpel na vlastnej koži a existencii.