Novoveké Slovensko - Kučera, Matúš, 1932- (Cesta dejinami, 2004)
Univ. prof. PhDr. Matúš Kučera, DrSc., renomovaný slovenský historik, v knihe Cesta Dejinami - Novoveké Slovensko pútavým spôsobom osvetľuje naše novoveké dejiny. Venuje sa udalostiam od bitky pri Moháči r.1526 až po vystúpenie slovenskej revolučnej mládeže v Slovenskej revolúcii v rokoch 1848 - 1849. Často rozpoluplný chod dejín približuje príťažlivým jazykom, konkrétnymi príkladmi a obrazovými materiálom. Nadväzuje pritom na publikáciu Cesta dejinami - Stredoveké Slovensko, ktorá vyšla v roku 2002.