Emil alebo O výchove - Rousseau, Jean Jacques, 1712-1778 (Slovenský spisovateľ, 2002)
Utopický výchovný román, ktorým sa Rousseau stal jedným z tvorcov modernej európskej pedagogiky, ovplyvnil ním celú osvietenskú pedagogiku a jeho myšlienky o človeku a prírode sú dodnes aktuálne.