Detektívom za päť minút - Smith, Stan, 1929- (Mladé letá, 2002)
Väčšina detektívok nás ponecháva v napätí, kým sa po desiatkách strán dozvieme meno páchateľa. Detektívne prípady v tejto knihe sa dajú prečítať za päť minút - jediný, kto už vtedy pozná rozuzlenie, je sympatický detektív Thomas P. Stanwick, amatérsky logik, nevšedný talent. Ako externého redaktora učebníc geometrie i histórie - čo potvrdzuje jeho všestrannosť - ho zaujíma všetko a všetko aj dôkladne študuje, od chémie po teológiu. Nuž, nečudujme sa, že sa iba usmeje, zívne či oprie sa v kresle a s istotou označí vinníka. A to iba zo záľuby pomáha inšpektorovi M. Walkerovi z roystonského policajného oddelenia...