Svetlá hus - Ryšavá, Viera, 1950- (Beletria, 2004)
V koči bola kráľovná Oruša a vedľa nej sedela dievčina. Krásna Majolika. Bola taká bledá... Krvi by sa jej nedorezal! Divé hudi aj s kočom leteli do brány popod korene starej oskoruše. Kráľovná pritom plieskala bičom a červy, vypasené ako bravy, sa valili späť. Ledva sa plazili. Ktohovie, čoho sa nažrali...