Svetlá hus - Ryšavá, Viera, 1950-; Cpin, Peter, 1947- (Bratislava Epos, 2004)
V koči bola kráľovná Oruša a vedľa nej sedela dievčina. Krásna Majolika. Bola taká bledá... Krvi by sa jej nedorezal! Divé hudi aj s kočom leteli do brány popod korene starej oskoruše. Kráľovná pritom plieskala bičom a červy, vypasené ako bravy, sa valili späť. Ledva sa plazili. Ktohovie, čoho sa nažrali...
Keywords: rozprávky autorské; moderné rozprávky; próza; slovenská literatúra - texty; Cpin, Peter (slovenský výtvarník, grafik, ilustrátor, 08.11.1947 Bratislava -)