Boj o Slovensko a Trianon 1918-1920 - Hronský, Marián, 1940- (Národné literárne centrum, 1998)
Rok 1918 je najvýznamnejším historickým medzníkom slovenských dejín 20. storočia a obdobie 1918 - 1920 patrí nielen k prelomovým, ale aj k veľmi dramatickým periódam. V tom čase prebiehal zložitý a ťažký zápas, do ktorého sa premietali diplomatické, vojenské, vnútropolitické a zahranično-politické vzťahy. Išlo vtedy najmä o vymedzenie teritoriálneho status quo nového česko-slovenského štátu a jeho zafixovanie do versaillského systému mierových zmlúv.