Izba bolesti - Welsh, Louise (Neo, 2004)
Hlavnou postavou románu je "zhýralý starožitník Rilke". Nie je však až taký zhýralec, za akého ho okolie (najmä mestská polícia) považuje. Jedného dňa dostane skvelú zákazku aukčný dom, pre ktorý pracuje, má vykonať dražbu pozostalosti pána McKindlessa a Rilke je ten, kto má dom prezrieť a zhodnotiť predmety dražby. Pri obhliadke pracovne nájde "škandalózne erotické fotografie" (a zároveň s nimi aj fľašu whisky ľ tú má Rilke veľmi rád, skoro ako marihuanu a speed). Pri prezeraní fotiek zažije veľký šok pretože okrem pána McKindlessa a jeho nahých priateľov je na niektorých záberoch zachytená aj nahá zviazaná žena s podrezaným hrdlom, ležiaca v akejsi pivničnej miestnosti (to je hádam viac než len "škandalózna fotografia"). Rilke, ktorému ešte nestihol v zhýralej duši odumrieť súcit s trpiacimi (ako sa to niektorým dekadentom počas životnej púte stáva), sa rozhodne vypátrať pôvod fotografií a to, či podrezaná žena na nich bola zavraždená, alebo šlo len o šikovný fotografický trik. Obsah ďalej uvádz