Ezopove bájky - Ezop: asi v 6. str. pred Kr (Belimex, 2004)
Ezop bol múdry Grék, ktorý svojimi básňami ľudí učil, ako sa majú chovať, čo robiť a čo nerobiť. Aby mohol vhodne zobraziť ľudský život a mravy, nechal vo svojich bájkach účelne hovoriť vtáky, stromy, divoké i domáce zvieratá, vlky, líšky, levy, voly, ovce, kozy alebo iné živočíchy a veci.