Kamalásky: Výber pesničkových textov - Filan, Boris, 1949-; Piačka, Igor, 1962-; Fabianová, Viera (Bratislava Ikar, 2004)
Boris Filan je nielen vtipný rozprávač, ale i vynikajúci textár. Mnohé z jeho pesničkových textov už zľudoveli. Sestrička z Kramárov, Smrťka na pražskom orloji, Tanečnice z Lúčnice a mnohé iné piesne si pospevujú už najmenej dve generácie.
Tvorba Borisa Filana v najlepšom slova zmysle napĺňa definíciu piesňového textu ako špecifického literárneho útvaru. Je pevne podriadená zákonom a mechanizmom tzv. hlavného prúdu modernej populárnej hudby, nepopiera jeho podstatu ani jeho obmedzenia, ale v rámci týchto obmedzení ho kvalitatívne inovuje a vnáša doň kultivovaný estetický poriadok.
Výber z obsahu: Mladosť. Usmej sa, keď odchádzam. Srdce je ostrov. Záverečná. Dnes už viem. Živá voda. Dvaja. Zlý deň. Tanečnice z Lúčnice. Kruté sny. Modlitba pre dva hlasy. Bosorka. Buď tma!. Zaklínanie depky. Kreditka srdca.
Keywords: básne autorské; piesne; texty pesní; Filan, Boris (slovenský spisovateľ, textár, dramaturg, scenárista, moderátor a cestovateľ. Syn scenáristu, režiséra a dramatika Ľudovíta Filana, manžel herečky Ingrid Filanovej. * 30.04.1949 Bratislava -); poézia; slovenská literatúra - texty