Pompeje (Pompeii) - Harris, Robert, 1957-; Gazdík, Marián, 1965-; Dimunová, Zuzana; Šikula, Bystrík, 1956- (Bratislava Slovart, 2004)
Majster napätia Robert Harris je známy autor thrillerov Enigma, Vaterland alebo Archangeľsk. Pri hľadaní témy svojho posledného románu Pompeje siahol Harris trochu hlbšie do histórie. Vybral si Rímsku ríšu v období jej najväčšieho rozkvetu.
Dej románu Pompeje prebieha v krátkom rozmedzí štyroch dní pred výbuchom Vezuvu, v auguste roku 79 pred Kristom.
Ústrednou postavou románu je mladý akvárius Marcus Attilius, poverený úlohou opraviť poškodený akvadukt, ktorý prestal zásobovať vodou mestá ležiace v neapolskom zálive. Jeho protipólom je neľútostný a dravý Ampliatus, bývalý otrok, ktorý má eminentný záujem na oprave akvaduktu, lebo z neho získava vodu pre svoje bazény a nádrže so sladkovodnými rybami.
Marcus Attilius musí navštíviť významného rímskeho úradníka, vojaka a vedca Plínia Staršieho, ktorý mu má poskytnúť potrebné prostriedky a ľudí na opravu akvaduktu.
To, že vieme presne, aký osud stihol Pompeje, pridáva na napínavosti románu. Kniha uchváti čitateľa od úvodných strán a rozprávanie naberá spád, až kým nedosiahne kataklizmatický vrchol.
Keywords: romány autorské; historické romány; spoločenské romány; Pompeje; Rímska ríša; próza; anglická literatúra - texty; Harris, Robert, celým m. Robert Dennis Harris (anglický spisovateľ, autor románov. Pôsobil aj ako novinár a televízny reportér na verejnoprávnej stanici BBC. * 07.03.1957 Nottingham, Spojené kráľovstvo -)