Raz ťa uvidím (I ll be seeing zou) - McDaniel, Lurlene, 1944-; Kralovičová-Rovenská, Oľga, 1961-; Mydlo, Svetozár, 1948-2014 (Bratislava Mladé letá, 2001)
Príbeh o čistej láske dvoch mladých ľudí, ktorých osud už stačil poznačiť, patrí k radu inšpiratívnych noviel známej americkej autorky pre mládež: Krátko po Vianociach si šestnáťročná Carley Matteová zlomí nohu pri jazde na kolieskových korčuliach. Infekcia spôsobí, že si musí poležať v nemocnici dlhšie. Tu sa spriatelí s pekným sedemnásťročným chlapcom, ktorému pri pokuse vybuchla chemikália. Lekári zatiaľ nevedia, či ešte bude vidieť, a Kyle to ťažko znáša. Carley však v ňom prebudí optimizmus svojím neopakovateľným humorom. Je im spolu dobre až do chvíle, keď Kylovi majú z očí sňať obväzy. Vtedy Carley úpenlivo prosí svoju sestru, aby sa vydávala za ňu. Čo za tajomstvo pred Kylom skrýva?
Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: romány autorské; dievčenské romány; psychologické romány; romány o láske; próza; McDaniel, Lurlene (kanadsko-americká spisovateľka pre mladých, 5.4.1944 Kanada -); americká literatúra - texty; pre čitateľov od 13 rokov; Kralovičová-Rovenská, Oľga (slovenská prekladateľka, ktorá prekladá už vyše 25 rokov. Začala prekladať z ruského jazyka, skúsila arménčinu a momentálne sa venuje iba angličtine. Preložila už vyše 80 kníh. * 1961 Slovensko -); Mydlo, Svetozár (bol slovenský akademický maliar, výtvarný redaktor, grafický dizajnér aj poštových známok, karikaturista a ilustrátor. Pôsobil dlhoročne ako výtvarný redaktor vydavateľstva Mladé letá. Vytvoril viac ako 500 kníh, mnohé ilustroval. Verejnosť pozná jeho prácu pre Radošinské naivné divadlo, pre ktoré tvoril plagáty, bulletiny, ilustrácie i scény a s ktorým ho spájal originálny štýl a zmysel pre humor. Slovenské múzeum dizajnu uchováva mnohé práce a návrhy tohto originálneho autora. * 10.07.1948 Ružomberok, Slovensko - 29.11.2014 Bratislava, Slovensko)