Zatmenie srdca : (A sudden change of heart) - Bradford, Barbara Taylor, 1933- (Remedium, 2001)
Dramatický príbeh celoživotného vzťahu dvoch priateliek Laury a Claire, ktoré si sľúbia v detstve, že sa nikdy nerozídu. Autorka sleduje ich osudy v krátkom životnom úseku, keď sa jednej rozpadá manželstvo a druhá, už niekoľko rokov rozvedená, zomiera na zákernú chorobu. Vo vypätých životných situáciách sa naplno prejevili ich vzájomné sľuby, ktoré splnia do bodky. Laura sa stáva poručníčkou Clairinej dcéry a v zápätí dochádza k nečakaným zvratom v rámci najbližšej rodiny. Román má však aj druhú polohu. Laura je znalkyňou umenia a podarí sa jej sprostredkovať navrátenie niektorých obrazov, ktoré ukradli nacisti počas vojny, právoplatným dedičom.