Lulukaj: Dobrodružný román z našich dejín - Zemaníková, Zuzana, 1948- (Matica slovenská, 2003)
Dobrodružný historický román pre mládež rozpráva príbeh z cias vzniku Samovej ríše. Hlavným hrdinom je mladý Lulukaj, chránenec kupca Sama, ktorý sa stane králom starých Slovákov. Román okrem pútavého príbehu poskytuje aj nevtieravé poucenie o starých pohanských casoch a atmosfére vzrušujúcich bojov.