Protivník : (L adversaire) - Carrére, Emmanuel, 1957- (MM, 2004)
Uznávaný a oceňovaný francouzský spisovatel Emmanuel Carrére čerpá ve svých románech témata z reálného života. V Protivníkovi se rozhodl vylíčit příběh skrývající se za proslulou kauzou Jeana-Clauda Romanda, zdánlivě bezbranného člověka, který chladnokrevně zavraždil svou ženu, děti i rodiče, jimž prakticky celý život lhal a na jejichž účet žil. Carrere navázal s uvězněným Romandem kontakt, účastnil se soudního procesu a ve svém románu se posléze snažil odhalit vrahovu osobnost a vystopovat důvody, které jej vedly k tak brutálnímu činu.