Vzbura na ponorke : (The Shark Mutiny) - Robinson, Patrick, 1940- (Slovenský spisovateľ, 2004)
Rok 2007 sa stáva svedkom prevratných udalostí, ktoré zamiešajú karty svetovej politiky tým najneželanejším spôsobom. Hlavnými aktérmi sú predstavitelia čínskych a iránskych námornvch síl, ktorí zo starostlivo utajovanvch strategických dôvodov zamínujú Hormuzský prieliv, aby ochromili lodnú prepravu ropy. Po potopení niekoľkých tankerov vypukne celosvetová panika. Ceny ropy raketovo stúpajú.