Vzbura na ponorke (The Shark Mutiny) - Robinson, Patrick, 1940-; Janák, Dušan, 1940-; Grečner, Dušan, 1944- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 2004)
Rok 2007 sa stáva svedkom prevratných udalostí, ktoré zamiešajú karty svetovej politiky tým najneželanejším spôsobom. Hlavnými aktérmi sú predstavitelia čínskych a iránskych námornvch síl, ktorí zo starostlivo utajovanvch strategických dôvodov zamínujú Hormuzský prieliv, aby ochromili lodnú prepravu ropy. Po potopení niekoľkých tankerov vypukne celosvetová panika. Ceny ropy raketovo stúpajú.
Situáciu môže riešiť zasa ten ten, čo disponuje potrebnými financiami, kvalitným ľudským materiálom a najmodernejšou technikou. Diverzná skupina zvláštnych jednotiek SEAL, ktorej jadro tvoria špičkoví experti na vybušniny, špeciálne vycvičení na všetky formy boja, stojí pred mimoriadne náročnou úlohou. Nehovoriac, že úspešnosť akcie okrem iného už vopred ohrozuje najmä a predovšetkým ľudský element.
Keywords: romány autorské; dobrodružné romány; námornícke prostredie; thrillery; próza; Robinson, Patrick (anglický spisovateľ, novinár. Nar. 21.01.1940 Anglicko -); americká literatúra - texty; Grečner, Dušan (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, autor poštových známok, žiaka Albína Brunovského. Nar. 21.08.1944 Skalica, Slovensko -)