Sudca Ti - Gulik, Robert van, 1910-1967; Ruppeldtová-Andrášová, Oľga, 1955- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 2004)
Zbierka fascinujúcich a tematicky rôznorodých príbehov je dôkazom, že jeden z najúspešnejších autorov kriminálneho žánru a znalec spoločenských pomerov v dávnej Číne ovláda aj umenie kratšieho útvaru, akým je poviedka. Predznačuje ho napokon už štruktúra van Gulikových detektívnych románov, kde zápletku zvyčajne tvoria tri navzájom prepletené prípady. Tentoraz je ich osem a každý začiera do inej oblasti života starého Orientu, ktorého neodmysliteľnou súčasťou sú zločinné praktiky jednotlivcov či podsvetia. Najbežnejšou z nich je úkladná vražda, či k nej vedú motívy ako neopätovaná láska, žiarlivosť, ziskuchtivosť, alebo túžba po moci vo svojráznom prostredí, pôsobivo podfarbenom staročínskymi zvykmi i folklórom.
Keywords: romány autorské; historické romány; detektívne romány; Gulik, Robert van, celým m. Robert Hans van Gulik (holandský orientalista, diplomat, hudobník a spisovateľ, autor detektívnych príbehov o sudcovi Tí, 09.08.1919 Zutphen, Holandsko - 24.09.1967 Haag, Holandsko); čínsky stredovek; próza; holandská literatúra - texty